بتن آنلاین: میتوان مشاغل فریلنس را نوعی خوداشتغالی فردی، پروژهای و اینترنتی در نظر گرفت که شخص به صورت دورکاری و برای کارفرماهای مختلف انجام میدهد.
امروزه با گسترش دسترسی به اینترنت، دورکاری و مشاغل آنلاین رواج زیادی یافتهاند. کار کردن در منزل، مزایای زیادی دارد. بحران همهگیری ویروس کووید-۱۹، توفیقی اجباری بود که سبب شد تا خیلی از سازمانها با مزایای دورکاری آشنا شوند. همچنین، ابزارهای ارتباطی در این دوره، توسعهی بیشتری یافتند. علاوه بر دورکارهایی که در استخدام سازمانهای مختلف هستند، گروه دیگری از اینترنت برای انجام کارهایشان در منزل استفاده میکنند؛ فریلنسر ها.
ممکن است این واژه برای خیلی از شماها، ناآشنا باشد. فریلنسینگ به فرآیند پیدا کردن مشتری، قبول سفارش، انجام پروژه، تحویل پروژه و کسب درآمد از طریق اینترنت و بدون نیاز به حضور در محل کار و کار کردن برای یک سازمان حقوقی گفته میشود. شما میتوانید این کار را در منزل و در اتاق خواب خود، در یک کتابخانهی عمومی، در یک کافیشاپ، در دل طبیعت یا هرجایی که بتوانید لپتاپ خود را حمل کنید و به برق و اینترنت دسترسی داشته باشید، انجام دهید. به علاوه، میتواند هر زمانی از شبانهروز که راحتتر هستید، کار خود را پیش ببرید.
این نوع شغل به ویژه برای کسانی مثل دانشجویان که نمیتوانند تماموقت کار کنند یا برای کسانی که به دنبال شغل دوم میگردند، بسیار مناسب است. فریلنسرها میتوانند هر میزان که میخواهند، کار کنند و هر زمان که وقت کافی برای کار نداشته باشند، سفارشی تحویل نگیرند. کسانی که در شهرهای کوچک و با فرصتهای شغلی کم زندگی میکنند، میتوانند تنها به لطف اینترنت، درآمدهای بسیار خوبی با این روش داشته باشند.
گرافیستها، برنامهنویسها، کارشناسان تولید محتوا، کارشناسان دیجیتال مارکتینگ، مترجمان و تمامی کسانی که محصول کارشان، به صورت فایلهای دیجیتالی باشد، میتوانند از این روش برای کسب درآمد استفاده کنند. البته این افراد از مزایای مثل بیمه شدن توسط کارفرما و حقوق ثابت برخوردار و ارتباطات سودمند اجتماعی، بیبهره هستند.
تحقیق ما در Google Trends نشان داد که واژهی فریلنسر، اولین بار در سال ۲۰۱۴ در کشور ما ترند شده است. بنابراین ممکن است هنوز خیلی از کارجویان با آن آشنایی نداشته باشند. به همین دلیل، تصمیم گرفتیم تا مقالهای جامعه به این شیوهی کسب درآمد از طریق اینترنت اختصاص دهیم. در اینجا خواهیم گفت که فریلنسینگ چیست، چه مزایا و معایبی دارد و چگونه میتوانید از این راه کسب درآمد کنید.
فریلنسر چیست؟
در واقع بهتر است به جای سوال فریلنسر چیست از سوال فریلنسینگ چیست استفاده کنیم.
تعریف مشخصی برای این واژه وجود ندارد.شاید بتوان گفت که مشاغل فریلنس به مشاغلی گفته میشود که در آنها، فرد بدون وابستگی به یک سازمان خاص یا کار کردن برای یک شخص دیگر، از مهارتهای خودش برای خدماتدهی به مشتریان مختلف بهره میگیرد. در واقع، یک عنصر کلیدی در این نوع شغل، خود اشتغالی است. تقریبا تمامی این مشاغل، به اینترنت وابسته هستند و نیازی به ارتباط حضوری با مشتری یا حضور در محل کار مشخصی ندارند. بنابراین، میتوان عناصر کلیدی دیگر در این نوع مشاغل را اینترنت و دورکاری دانست. این مشاغل تقریبا همیشه به صورت پروژهای هستند و هیچ وقت پرداخت براساس ساعات کاری انجام نمیشود. فردی که از این راه درآمد دارد، به ازای هر پروژه دستمزدی که حاصل توافق دوطرفه با کارفرما است، دریافت میکند.
بنابراین میتوان مشاغل فریلنس را نوعی خوداشتغالی فردی، پروژهای و اینترنتی در نظر گرفت که شخص به صورت دورکاری و برای کارفرماهای مختلف انجام میدهد. اما چرا به این نوع شغل، freelancing گفته میشود؟
واژهی freelance به سدهی نوزدهم باز میگردد. در آن زمان، به کسی که مزدور قرون وسطایی گفته میشد که برای هر قوم یا شخصی که پول بیشتری به او میداد، میجنگید. معنی واژهی lance، سلاح بلند شوالیههاست که در دوئلهای شوالیهای، از آن سوار بر اسب استفاده میکردند. به مرور زمان، این واژه به تدریج معنی مستقل به به خودش گرفت ولی در سیاست همچنان معنای «مزدوری برای همه» را میدهد.
تفاوت فریلنسینگ با مشاغل استخدامی چیست؟
-
طول مدت قرارداد: فریلنسرها معمولا قراردادهایی کوتاه-مدت و پروژهای با کارفرمایان امضاء میکنند. در مقابل، پرسنل یک سازمان، قراردادهایی بلند-مدت (حداقل یک ساله) با کارفرما میبندند. البته معمولا برای پروژههای کوچک، قراردادی امضاء نمیشود و تمام توافقها به صورت از راه دور تلفنی یا اینترنتی و کاملا غیر رسمی است.
-
دستمزد: این مشاغل فاقد دستمزد ثابت هستند اما مشاغل تمام وقت، دستمزد ثابت ماهیانه دارند که در قرارداد آنها ذکر شده است. همانطور که گفته شد، دستمزد این نوع مشاغل به صورت پروژهای پرداخت میشود.
-
مالیات: شغلهایی که فاقد قراردادهای استخدامی و بیمه میباشند، مشمول مالیات نمیشود. بخشی از دستمزد افراد در کارهای سازمانی به ادارهی مالیات پرداخت میشود.
-
بازنشستگی: از آنجایی که شغلهای اینچنینی فاقد بیمه هستند، بنابراین بازنشستگی به آنها تعلق نمیگیرد. با این حال، شخص میتواند خودش را بیمه کند و بعدها از مزایای بازنشستگی بهرهمند شود. این در حالی است که افرادی که برای سازمانهای دولتی یا خصوصی کار میکنند، باید مطابق با قانون وزارت کار، رفاه و تأمین اجتماعی، توسط سازمان مربوطه بیمه شوند.
-
فضا و امکانات: فریلنسر باید امکانات و فضای کار را برای خودش فرآهم کند. یکی از ابزارهای کار ضروری این نوع کار، یک کامپیوتر رومیزی یا لپتاپ است. این افراد میتوانند از منزل خود، کتابخانههای عمومی یا فر فضای راحت دیگری که بتوانند بنشینند و با دسترسی به برق و اینترنت کار خود را انجام دهند، به عنوان محل کارشان استفاده کنند. این در حالی است که در مشاغل سازمانی حضوری فرآهم آوردن مکان و امکانات، به عهدهی شرکت است.
-
منابع کار: کسانی که freelance کار میکنند، باید برای خودشان کار و مشتری پیدا کنند. در مقابل، کسی که در استخدام ثابت یک سازمان است، وظیفهای در قبال پیدا کردن کار برای خودش ندارد و صرفا وظیفه دارد کارهایی که کارفرما به او میسپارد، در ساعات کاری تعیین شده در قرارداد، انجام دهد. هرگونه کاری خارج از این محدودهی زمانی در مشاغل سازمانی، مشمول پرداخت اضافهکاری از سوی کارفرما میباشد.
مزایا و معایب مشاغل فریلنس
هرچند که شاید خیلی از کسانی که به این نوع کارها برای کسب درآمد روی میآورند، کسانی هستند که گزینهی دیگری ندارند ولی این دسته از شغلها، مزیتهایی هم دارند و بعضیها کاملا به انتخاب خود، وارد این کار میشوند. در ادامه میخواهیم مزیتها و معایب مشاغلی فریلنسری را به شما معرفی کنیم.
معرفی کسب و کار فریلنسری
معایب شغل فریلنسر
باید پروژهها را در زمان خواسته شده توسط مشتریان، تحویل دهید
بعضی از مشتریها کارهای سنگینی به شما میدهند و از شما میخواهند که آنها را در مدتزمانی کوتاه تحویل دهید.اکثر کسانی که در این کار هستند، نمیتوانند سفارشهای زیادی را رد کنند، زیرا درآمد ثابتی ندارند و هیچ تضمینی وجود ندارد که سفارش بعدی، چه زمانی به دست شما میرسد. بنابراین، باید اکثر سفارشهایی که پول خوبی دارند را بپذیرید. این سفارشها میتوانند کارهای دشواری باشند و حتی مجبور باشید برای انجام آنها در زمان خواسته شده توسط مشتری، چندین شبانهروز، نخوابید.
خود من به شخصه در دوران دانشجویی به صورت فریلنس از ترجمه درآمد داشتم و چون از شنبه تا سهشنبهی هر هفته به طور تمام وقت در آزمایشگاه روی پروژهی پایاننامه کار میکردم، مجبور بودم روزهای چهارشنبه، پنجشنبه و جمعه رو به سفارشهایی که در طول هفته روی هم انباشته شده بودند اختصاص بدهم و به مدت یک سال، در طول ۷۲ ساعت آخر هر هفته، کمتر از سه ساعت میخوابیدم.
هیچ تضمینی برای سفارش بعدی وجود ندارد
اکثر کسانی که به عنوان فریلنسر کار میکنند، نمیتوانند تبلیغات گسترده و موفقی داشته باشند. به علاوه، در این بازار، دست روی دست زیاد است و بعضیها، به ویژه خانمها با درآمدهای بسیار پایینی که شاید برای خیلیها به صرفه نباشند، کار میکنند. به همین دلیل، گاهی اوقات ممکن است مجبور باشید مدتهای طولانی در انتظار یک سفارش بمانید و در زمانهایی دیگر ممکن است تعداد سفارشها آنقدر زیاد باشد که مجبور باشید سفارشهای بسیار خوبی را رد کنید.
رسیدن به درآمدهای خوب از این راه، ممکن است مدت زیادی طول بکشد
وقتی خودتان بدون هیچ سازمانی قوی که بخواهد از شما پشتیبانی کند، بخواهید برای خودتان مشتری پیدا کنید، کار بسیار سختی در پیش دارید. اکثر مشتریانی که به سراغ شما میآیند، به واسطهی دوستان و آشنایان شما، با شما ارتباط برقرار میکنند. تعداد این سفارشها معمولا خیلی پایین است و پول چندانی در اختیار شما نمیگذارد تا در مقیاس وسیع بازاریابی کنید. تنها در صورتی که بتوانید رضایت مشتریان اولیه را کسب کنید، این شانس را دارید که آنها اطلاعات تماس شما را در اختیار دوستان و آشنایان خود بگذارند و شبکهی مشتریان شما، به مرور زمان بزرگتر شود که البته این روند، معمولا زمان بسیار زیادی طول میکشد. به علاوه، مشتریان تنها زمانی حاضر هستند پول خوبی به شما بدهند که کیفیت کار و تجربهی شما، اثبات شده باشد.
مدیریت زمان در این کار، دشوار است
وقتی با چند مشتری مستقل کار میکنید، ممکن است آنها کارهایی از شما بخواهند که با برنامههای زمانی همدیگر داخل داشته باشند. بنابراین شما کار دشواری برای مدیریت زمان پروژههای مختلف دارید. همانطور که در بالا اشاره شد، ممکن است در یک بازهی زمانی طولانی، هیچ سفارشی به سراغ شما نیاید و در یک بازهی زمانی کوتاه، سفارشهای متعددی پیش روی شما باشد.
بیمه و مزایایی از طرف کارفرمایان دریافت نمیکنید
از آن جایی که قراردادهای شما با کارفرمایان به صورت پروژهای و کوتاهمدت است، آنها مجبور نیستند شما را بیمه کنند. به علاوه، هیچ مزایایی مثل اضافهکاری، پاداش، عیدی و سنوات در این کارها به شما پرداخت نمیشود. بنابراین، اگر به فکر بازنشستگی خود هستید، باید به شخصه خودتان را بیمه کنید.
اکثر پروژهها را باید بدون قرارداد رسمی بپذیرید
از آنجایی که بسیاری از پروژهها در این کار، کوچکتر از آن هستند که بخواهید برای آنها قرارداد رسمی با مشتری ببندید، ممکن است گاهی اوقات با مشتریهای بدحساب مواجه شوید که دستمزدتان را با تأخیر پرداخت کنند یا حتی از پرداخت دستمزد شما طفره بروند. معمولا در چنین مواردی، کار زیادی از شما بر نمیآید. خود من به شخصه در زمانی که به کارهای فریلنس مشغول بودم، همه یا بخشی از دستمزدم را پیش از شروع پروژه دریافت میکردم تا با این مشکل مواجه نشوم. البته این رویکرد باعث میشود که تعدادی از مشتریانتان را از دست بدهید.
مزایای شغل فریلنسر
ساعات کاری منعطف
یکی از مهمترین مزیتهای چنین کارهایی این است که میتوانید هر ساعتی از شبانهروز که ترجیح میدهید، کار خود را انجام دهید. برای مثال میتوانید در ساعات اداری به کارهای اداری شخصی خود برسید، سر کلاس درس خود حاضر شوید، یا یک شغل تماموقت سازمانی داشته باشید و به هنگام شب، روی پروژههای خود کار کنید. یکی از خوبیهای فریلنسری این است که هر چه بیشتر کار کنید، درآمد بیشتری خواهید داشت. به علاوه، شما در پذیرش سفارشها مختار هستید و میتوانید در مواقعی که میخواهید برای کارهای دیگر وقت بگذارید، سفارشی تحویل نگیرید. کسانی که در از این مشاغل کسب درآمد دارند، میتوانند هر زمانی که میخواهند به برنامههای دیگر مثل سفر و … بپردازند و هیچ محدودیتی از این نظر ندارند.
البته دقت داشته باشید که این مزیت ممکن است در صورت بیبرنامگی و بینظمی شما، به یک ایراد تبدیل شود و جلوی پیشرفت شما را بگیرد.به عنوان کسی که به مدت چندین سال کارهای فریلنسینگ انجام داده است، یکی از مهمترین تجربیاتی که میتوانم در اختیار شما بگذارم این است که اجازه ندهید انعطافپذیری ساعات کاری، نظم و برنامهریزی شما را به هم بریزد. سعی کنید مطابق یک برنامهی زمانی مشخص کارهای خود را پیش ببرید و ساعات مشخصی را در روز کار کنید. در غیر این صورت، به هیچ وجه نمیتوانید از این روش، درآمد خوبی داشته باشید.
خود من به شخصه پیش از اینکه شغل کنونیام را از طریق سایت حامی ورکس پیدا کنم و زمانی که فریلنسر بودم، صبح خیلی زود از خواب بیدار میشدم و تا زمانی که به اهداف مشخص شده برای محدودههای زمانی مشخص در روز نمیرسیدم، به کار ادامه میدادم. یکی از استراتژیهایی که برای جلوگیری از کمکاری استفاده میکردم، سیستم پاداش و تنبیه بود. به این صورت که اگر میتوانستم کار را زودتر از زمانی که برای آن در نظر گرفته بودم، انجام دهم به خودم پاداش میدادم و برای مثال، یک نصف روز به جای کار روی پروژه، وقتم را به کارهایی که از آنها لذت میبردم مثل تماشای فوتبال و … اختصاص میدادم. در مقابل، اگر نمیتوانستم کار را در ساعتی که مشخص کرده بودم انجام دهم، خودم را متعهد میدانستم که روز بعد، از وقت فراغت خودم کم کنم و به پروژههایم اختصاص دهم.
استقلال در کار
هیچ کس دوست ندارد برای دیگران کار کند و از دستورات کسی پیروی نماید. با این حال، تمام کسانی که در سازمانهای مختلف مشغول هستند، اگر میخواهند ارتقاء شغلی بگیرند یا کار خود را حفظ نمایند، مجبورند از کسانی جایگاه سازمانی بالاتری دارند، حرف شنوی داشته باشند. یکی از مهمترین خوبیهای freelancing این است که شما برای کسی کار نمیکنید و صاحب کسبوکار خود هستید. هر چند که باید سفارشهای مشتریها را انجام دهید اما میتوانید از هر مشتری که میخواهید، سفارش قبول کنید و اگر آبتان با مشتری در یک جوی نمیرود، این اختیار را دارید که سفارش او را رد کنید.
دستمزدتان را خودتان تعیین میکنید
شما به عنوان یک فریلنسر این اختیار را دارید که هر قیمتی روی کارهای خود بگذارید. معمولا پولی که از یک کار سازمانی مشابه میگیرید، کمتر از پولی است که میتوانید از این طریق به دست بیاورید. البته مشکلی که در کارهای فریلنس وجود دارد این است که بعضیها، به ویژه خانمهای که در این بازار فعالیت دارند، با دستمزدهای خیلی پایین کار میکنند و از آنجایی که فریلنسرها، صنف ندارند که نرخی برای کارها تعیین کند، بازار خراب میشود. با این حال، اگر کیفیت کارتان خیلی بالاتر از دیگران باشد، قطعا مشتریان زیادی حاضر خواهند بود که پول بیشتری بپردازند، اما کارشان را شما انجام دهید.
نیازی به سرمایهی اولیه ندارد
یکی از دلایلی که خیلیها این روزها وارد بازار کار freelancing میشوند این است که این مشاغل، سرمایهی اولیه و امکانات زیادی نمیخواهند. تنها چیزی که شما برای اینگونه مشاغل اینترنتی در منزل نیاز دارید، یک کامپیوتر شخصی است. البته ممکن است برای کسب مهارتهای جدید مثل سئو، مترجمی زبان، برنامهنویسی، طراحی گرافیکی و … نیاز به گذراندن دورههای آموزشی داشته باشید، ولی اگر در حال حاضر مهارتی دارید که میتوانید از آن به صورت freelance استفاده کنید، برای راهاندازی کسبوکار خود فقط کافی است لپتاپ خود را روشن کنید. حتی بعضی از این مشاغل (مثل تولید پادکست یا مدیریت یک صفحهی اینستاگرام یا تلگرام) را با یک گوشی هوشمند نیز میتوان انجام داد. اگر مهارت کافی برای شروع چنین کاری ندارید، میتوانید در دورههای آموزشی معتبر حامی ورکس شرکت کنید.
چه کارهایی را میتوان به صورت فریلنسینگ انجام داد؟
جواب این سوال خیلی ساده است: هر کار را که بتوانید صفر تا صد آن (پیدا کردن کار، پذیرش سفارش، انجام کار و ارسال آن به مشتری) را با استفاده از یک کامپیوتر معمولی و اتصال اینترنت انجام دهید. در زیر فهرستی از چنین مشاغلی را برای شما آماده کردهایم:
-
حسابداری/کتابداری
-
طراحی گرافیکی
-
مدیریت پروژه
-
مدیر شبکههای اجتماعی
-
منشی مجازی
-
طراحی/توسعهی وب
-
تولید محتوای متنی یا صوتی (پادکست)
-
ترجمه
-
ویراستاری
-
دیتا اینتری
-
کپی رایتینگ
-
برنامهنویسی
-
مدیریت سایت
-
توسعهی اپلیکیشن
-
دیجیتال مارکتینگ
-
سئو
-
و …
چگونه فریلنسر شویم؟
حالا که به این سوال پاسخ دادیم که فریلنسر چیست و از مزایا و معایب شغلی freelancing برای شما گفتیم، احتمالا این سوال برایتان پیش آمده که چگونه فریلنسر شویم؟
همانطور که در بالا گفتیم، این مشاغل، نیازی به امکانات و سرمایهی خاصی ندارند. تنها چیزی که برای شروع میخواهید، یک کامپیوتر و یک اتصال اینترنت است. البته، پر واضح است که باید مهارتی داشته باشید که بتوانید آن را به مشتریان خود عرضه کرده و کسب درآمد کنید. اولین کاری که باید انجام دهید، تعیین حوزهی تخصصی است.
حوزهی تخصصی خود را مشخص کنید
شما ممکن است مهارتهای مختلفی داشته باشد. به عنوان مثال ممکن است هم در ترجمه و هم در تولید محتوا تخصص داشته باشید یا اینکه هم گرافیست باشید و هم بتوانید کارهای UI/UX انجام دهید.کاری که که فکر میکنید در آن بهتر هستید، به عنوان حوزهی تخصصی خود مشخص کرده ولی میتوانید میزان سفارشها در آن حوزه کمتر است، به سراغ تخصصهای دیگر خود بروید. به یاد داشته باشید که بازار کار مشاغل فریلنس اصلا پایدار نیست. بنابراین، حتما چند مهارت را در خود تقویت کنید تا در صورتی که سفارشی در یک حوزه نداشتید، بتوانید در حوزههای دیگر سفارش قبول کنید.
برای تقویت مهارتهای فعلی خود یا کسب مهارتهای جدید، میتوانید به صفحهی «توانمندتر شو» در حامی ورکس مراجعه کنید.
مشتری پیدا کنید
یکی از این روشها، شبکهسازی از طریق دوستان و آشنایان است.به عنوان مثال، خود من در دوران تحصیلم در مقطع لیسانس در رشتهی زیستشناسی متوجه شدم که استعداد خوبی در ترجمههای متون تخصصی علوم پایه دارم. بنابراین به دوستان و نزدیکانم سفارش کردم که اطلاعات تماس من را در اختیار دوستان دانشجویشان که در این رشتهها مشغول به تحصیل هستند، قرار دهند. پس از مدتی اولین مشتریان تماس گرفتند و از آنجایی که از نتیجهی کار خیلی راضی بودند، اطلاعات تماس من را در اختیار دوستان و آشنایان خودشان نیز قرار دادند و بدین ترتیب، به تدریج، شبکهی گستردهای از دانشجویان و حتی اساتید دانشگاهها از سراسر کشور، سفارشهای زیادی برای ترجمهی مقالات و کتابها به من ارائه میدادند.
روشهای دیگری مثل تبلیغات گسترده مثل تبلیغات و همکاری با وبسایتهای فریلنسینگ نیز وجود دارد که می توانید آنها را امتحان کنید. اگر میخواهید تبلیغات شما جواب دهد، باید جامعهی هدف خود را مشخص کرده تبلیغات گستردهای در شبکههای مجازی اصلی یا تبلیغات تراکتی انجام دهید که میتواند هزینههای زیادی برای شما داشته باشد.وبسایتهایی نیز برای فریلنسرها وجود دارد که میتوانند در آنها پروفایل بسازند و سفارشها را از مشتریان دریافت کنند. البته این وبسایتها، درصد بالایی از هزینهی سفارشها را به عنوان پورسانت برمیدارند و پول کمتری در مقایسه با ارزش واقعی سفارش، به حساب شما واریز میکنند.
راه دیگر این است که از طریق صفحهی «فرصتهای شغلی» در کاریابی حامی ورکس به دنبال آگهیهای استخدام فریلنسر باشید. خیلی از مشاغل دورکاری که در این صفحه پیدا میکنید، شباهتهای زیادی به کارهای فریلنس دارند و بعضی از کارفرمایان بدون اشاره به واژههایی مثل فریلنسر یا فریلنسینگ، واقع به دنبال کسانی مثل شما هستند. با روشن کردن فیلتر دورکاری در این صفحه، میتوانید این آگهیها را مشاهده کنید.
جمعبندی
فریلنسینگ یک نوع خود اشتغالی پروژهای است که شما صفر تا صد آن را با استفاده از یک کامپیوتر و اتصال اینترنت و در هر مکانی که دوست دارید، مثل منزل خود یا یک کتابخانهی عمومی انجام میدهید. تمامی مشاغلی که بتوان آنها را به صورت دیجیتالی و با یک کامپیوتر معمولی در خانه انجام داد، مثل ترجمه و تولید محتوا، برنامهنویسی، توسعهوب و توسعهی اپلیکیشن، دیجیتال مارکتینگ، مدیریت شبکههای اجتماعی و سئو، طراحی گرافیکی، طراحی UI/UX و … میتواند نوعی شغل فریلنس باشد.
از مهمترین معایب این شغلها میتوان به عدم امنیت شغلی و عدم بیمه و مزایای از طرف کارفرما اشاره کرد. البته، فریلنسری مزایایی مثل ساعات کاری منعطف و عدم نیاز به سرمایه و امکانات نیز دارد. اگر به دنبال جواب این سوال هستید که چگونه فریلنسر شویم باید ابتدا حوزهی تخصصی خود را مشخص کنید، مهارتهای خود را تقویت نمایید و سپس از طریق کاریابی حامی ورکس برای آگهیهای شغلی دورکاری و استخدام فریلنسر رزومه ارسال کنید.
منبع : صفر تا صد فریلنسری