رئیس عملیات و نظارت بورس كالا عنوان كرد

روش حراج همزمان تاثیری در قیمت سیمان دارد؟

روش حراج همزمان تاثیری در قیمت سیمان دارد؟

بتن آنلاین: رییس عملیات و نظارت بازار فیزیکی شرکت بورس کالای ایران درمورد قیمت سیمان در بورس توضیح داد که برمبنای داده های تاریخی در فصل زمستان به سبب نزدیکی به انتها سال و محدودیت های مربوط به انتهای سال، تقاضا برای سیمان با افزایش روبرو است، اما کشف قیمت متکی به میزان عرضه و تقاضا است و روش حراج نقشی در قیمت تعیین شده ندارد.



به گزارش بتن آنلاین به نقل از ایسنا، ۱۸ دیماه بود که مدل جدید حراج در بازار فیزیکی بورس کالای ایران با نام «حراج هم زمان» برای اولین بار در روند معاملات سیمان عملیاتی شد که در این مدل سفارش های قیمتی بر مبنای تحلیل معامله گران شامل میزان عرضه، تقاضا و اطلاعات هفته های قبل محصول ثبت خواهد شد.

با وجود این که عمر کوتاهی از اجرای این مدل در بورس کالا می گذرد، اما در خلال روزهای اخیر خبرهایی به گوش رسید که روش معاملاتی جدید، قیمت سیمان تیپ ۱ و ۵ را در بورس کالا به بیشتر از ۱۰ درصد افزایش داده و حتی به این مورد هم اشاره شد که قطعی برق یا گازی در کارخانه های سیمان نبوده و روش معاملاتی مذکور باعث رشد قیمت ها شده است که در این راستا این مورد را از بورس کالا و انجمن سیمان پیگیر شده و در جهت شفاف سازی موضوعات مطرح شده با مسئولان مربوطه به گفتگو پرداختیم.

حمیدرضا رحمنی - رئیس عملیات و نظارت بازار فیزیکی شرکت بورس کالای ایران – در گفتگو با ایسنا، ضمن اشاره به مبحث مطرح شده در ارتباط با افزایش قیمت سیمان تیب ۱ و ۵ در بورس کالا به دلیل سیستم جدید حراج در بورس کالا اظهار داشت: اساسا قیمتی که در بورس کالا کشف می شود، متاثر از دو فاکتور عرضه و تقاضا است که ماهیت اصلی بازار است. اگر عرضه افزایش پیدا کند به نسبت قیمت تعدیل شده و کاسته می شود و اگر تقاضا افزایش داشته باشد، بی گمان اثر آن بر قیمت کالا هم برجای می ماند.

وی ضمن تشریح کمبود برق و گاز و اثر آن بر کاهش تولید و عرضه اظهار داشت: صنعت سیمان یکی از صنایع است که ناترازی های اخیر انرژی در کشور، گریبان گیر آن بوده و در ماه های اخیر، هم در حوزه گاز و هم در حوزه برق، صنعت سیمان گرفتار مشکل بود به صورتی که انجمن تولیدکنندگان سیمان، کف عرضه در بورس کالا را در آبان و آذرماه به یک میلیون و ۱۲۴ هزار تن کاهش داده که حدود ۱۸ تا ۲۰ درصد به صورت میانگین کاهش کف عرضه (هفتگی) را نشان داده است.

با نزدیکی به پایان سال تقاضا بیشتر می شود


این مقام بورس کالا تصریح کرد: از طرفی هر چه به پایان سال نزدیک می شویم، تقاضا بیشتر شده و متقاضیان تمایل دارند تا قبل از انتهای سال خرید خویش را سریع تر انجام دهند؛ چونکه با نزدیک شدن به پایان سال و تعطیلات، مسائل و محدودیت هایی در حوزه حمل و نقل ایجاد می شود که این مهم سبب شده تا همانطور که در پایان سال تقاضا برای همه کالاها بیشتر می شود، در صنعت سیمان هم این میزان تقاضا در انتهای سال با افزایش روبرو باشد.

رحمنی اظهار داشت: در هفته های اخیر نیز، تقاضا افزایش داشته است. برای نمونه در سیمان تیپ یک و تیپ پنج، تقاضا از ۳۰۲ هزار تن در هفته گذشته به ۳۵۷ هزار تن در هفته جاری رسیده است. که نشان از افزایش نزدیک به ۲۰ درصدی دارد.

وی افزود: عمده علل برای افزایش قیمت ریشه در افزایش تقاضا به دلیل نزدیک شدن به پایان سال دارد و داده های تاریخی در بورس کالا هم نشان دهنده آن است که هر چه به ماه های بهمن و اسفند و به عبارتی به پایان سال نزدیک تر می شویم، تقاضا با افزایش روبرو می شود.

کمبود برق و گاز عرضه را کاهش داد


رئیس عملیات و نظارت بورس کالا اظهار نمود: با این وجود، در ارتباط با کاهش عرضه نیز، مبحث ناترازی در حوزه انرژی مهم ترین دلیل است. خیلی از شرکتهای تولیدکننده در ماه های اخیر با قطعی گاز و برق و برخی دیگر با کمبود گاز و برق روبرو بودند و در بعضی از موارد حتی به دلیل کمبود انرژی ظرفیت تولیدی بعضی از تولیدکنندگان به ۵۰ درصد ظرفیت رسید و حتی بعضی از شرکت ها هم برای چند روز با قطعی برق به صورت کامل روبرو بودند. به عبارتی مشکلات تأمین انرژی در زمستانی که درحال گذراندن آن هستیم، گریبان گیر صنعت سیمان هم بوده است.

اثرگذاری عامل مهم منطقه جغرافیایی


رحمنی اضافه کرد: علاوه بر این صنعت سیمان به منطقه جغرافیایی هم وابسته است. گاها اگر در قسمتی از کشور قیمت نوعی از سیمان افزوده می شود به معنای آن نیست که قیمت سیمان در آن منطقه در قیاس با مناطق دیگر گران تر است، بلکه به این خاطر است که هزینه حمل تأثیر بسیاری در قیمت سیمان دارد و امکان جایگزین برای خریداران در آن منطقه وجود ندارد. برای نمونه برای خریدار در شمال غرب کشور امکان خرید سیمان از مناطق دیگر مانند مرکز کشور وجود ندارد چونکه هزینه قیمت بالا است و برای خریدار صرفه اقتصادی ندارد.

کشف قیمت تابع عرضه و تقاضا است


وی در انتها تصریح کرد: ازاین رو امکان دارد قیمت سیمان ظرف یک هفته در یک منطقه افزایش پیدا کند و طی هفته دیگر با کاهش روبرو باشد. با این وجود، بیشتر میانگین کلی قیمت سیمان در منطقه لحاظ می شود و قیمت سیمان صرفاً متکی به مولفه اصلی بازار و اقتصاد یعنی عرضه و تقاضا است و روش حراج اثری در کشف نرخ آن ندارد.

توقفی در عرضه سیمان نداشتیم

همچنین در این رابطه، علی اکبر الوندیاندبیر انجمن سیمان - به ایسنا اظهار داشت: در تابستان سالجاری و در اواسط خرداد ماه محدودیت برق صنایع سیمان شروع شد که تا ۷۰ درصد از کوره ها متوقف شدند اما در اواسط شهریور ماه شرایط روبه بهبود رفت و تولید و عرضه به مدار قبل بازگشت. با این وجود در اواسط مهر ماه محدودیت گاز آغاز شد و متعاقب آن محدودیت برق هم شروع شد و در بسیاری از مناطق مرکزی، شرق و شمال کشور بخشی از کوره ها متوقف شدند به صورتی که خیلی از کارخانه ها قادر نبودند کف عرضه خویش را رعایت کنند؛ بعنوان مثال طی چند هفته و تا حل شدن مساله گاز، کف عرضه سیمان تهران به ۵۰ درصد رسید.

وی اضافه کرد: هم اکنون نیز، بعضی از مناطق شرق کشور و در مرکز منطقه آبیک هم با محدودیت برق و گاز روبرو است و هیچ کدام از کارخانجات هم اکنون برق و گاز ۱۰۰ درصد ندارند. با این وجود در خیلی از مناطق تولیدی و از آنجاییکه ذخیره تولید وجود داشت، عرضه متوقف نشد.

دبیر انجمن سیمان ضمن اشاره به مسائل مطرح شده در ارتباط با سیستم جدید حراج در بورس کالا اظهار داشت: نکته ای که به سیستم حراج مربوط می شود، اینست که سیستم جدید «حراج هم زمان»، از نظر زمانی ساماندهی مطلوبی بوجود آورده است. علیرغم آن، سیستم جدید حراج تنها در قسمت سیمان آمیخته و سیمان سفید اجرا شده که تنها نزدیک به ۱۰ درصد از بازار را شامل می شود.

الوندیان تصریح کرد: هم اکنون سیمان تیپ یک و تیپ پنج تنها حدود ۱۵ درصد از بازار را شامل می شود و سیمان تیپ دو بیشتر از ۷۰ درصد از بازار را به خود اختصاص می دهد و سیستم جدید حراج تنها در قسمت سیمان تیپ یک و تیپ پنج اجرایی شده است.

وی در انتها خاطرنشان کرد: این سامانه به شکل آزمایشی به اجرا درآمده و طبق بررسی ها با هدف ساماندهی بیشتر، کاهش زمان و کاهش دخالت در بازار راه اندازی شده و ارتباطی با افزایش قیمت ندارد؛ چونکه قیمت را عرضه و تقاضا مشخص می کند و بر مبنای صحبت هایی که با کارگزاران صورت گرفته به نظر می آید زمان حراج را بشکل مطلوب تری مدیریت می کند و یک ابزار جدید برای ساماندهی در برگزاری حراج است که ما هم باید آنرا به فال نیک بگیریم.





منبع:

1403/11/13
09:01:33
5.0 / 5
15
تگهای خبر: ابزار , تولید , سیستم , شركت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۱
Beton Online بتن آنلاین

Beton Online بتن آنلاین

بتن آنلاین

سفارش بتن و بتن آرمه


betononline.ir: بتن با کیفیت، پروژه‌ای مطمئن

betononline.ir - تمام حقوق متعلق به سایت بتن آنلاین می باشد