در نشست شورای سالمندان شهر تهران مطرح شد
آخرین آمار جمعیت سالمند کشور
به گزارش بتن آنلاین، مدیرکل سلامت شهرداری تهران اظهار داشت: مراکز فرآهنگ نخستین تجربه شهرداری در عرصه ارائه خدمات تخصصی به سالمندان است و تا قبل از این چنین تجربه ای در شهرداری وجود نداشت؛ از ین جهت، با تجربیاتی که در 2 مرکز فعال در این زمینه به دست آورده ایم به الگوی مشخصی از آن چه نیاز اساسی سالمندان شهر است رسیده ایم و بر این اساس، مراکز فرآهنگ با نگاهی مشخص در تهران توسعه می یابند.
به گزارش بتن آنلاین به نقل از ایسنا، حمید صاحب در نشست شورای سالمندان شهر تهران که با حضور دبیرکل کانون های سالمندی شهر تهران، رییس انجمن علمی سالمندان کشور، مرکز مطالعات و تحقیقات سالمندی و برخی صاحبنظران حوزه سالمندی انجام شد با بیان این مطلب اضافه کرد: باتوجه به تجربه های به دست آمده در تلاش هستیم که در هر منطقه تهران یک مرکز فرآهنگ تأسیس نماییم. اعتقاد داریم باتوجه به افزایش جمعیت سالمندی تهران نیاز به آن داریم که در اولین مرحله برای هر محله یک مرکز تأسیس شود.
وی با اشاره به اینکه شهرداری تهران برای پشتیبانی از گروه سنی سالمندان پای کار آمده است، تصریح کرد: در گذشته و در طول هر ماه یک دورهمی برای سالمندان به شکل منطقه ای برگزار می شد؛ اما شهرداری با بسیج امکانات و ظرفیتهای خود این برنامه ها را محله محور کرده است و هر دو هفته یک دفعه با همکاری بهزیستی تهران دورهمی هایی را با موضوع سالمندی در قالب دوشنبه های سالمندی و نشاط سالمندی اجرا می کند.
مدیرکل سلامت شهرداری تهران با اشاره به اینکه علاوه بر برنامه های هفتگی در محله ها ۵۰ دورهمی بزرگ منطقه ای با عنوان یاد ایام در حال اجرا می باشد، افزود: برخی سازمان ها و وزارتخانه ها که ارتباط مستقیمی با موضوع سالمندی دارند تا حالا ظرفیت خودرا در این عرصه عملیاتی نکرده اند و انتظار می رود این مجموعه ها نیز با ورود بهتر و بیشتر به موضوعات در رابطه با سالمندی نقش خودرا در این مسئله به خوبی ایفا کنند.
صاحب با اشاره به اینکه در برنامه ریزی های هفته سالمندی در تلاش هستیم مقام سالمند و سالمندان مورد تکریم قرار گیرد، بیان کرد: برای ارائه خدمات بهتر به سالمندان نیاز است تا دستگاه هایی مانند ثبت احوال که اطلاعات دقیقی از وضعیت سالمندان و نیز دهک های درآمدی آن دارند اطلاعات خودرا در اختیار شهرداری قرار دهند، تا برمبنای اطلاعات دریافتی و نشانی افراد سالمند از این دسته از سالمندان به شکل خاص در برنامه هایی که خاص این گروه جمعیتی و سنی تعریف می شود، حمایت شود.
وی توضیح داد: شهرداری در تلاش است تا خدمات خودرا به نزدیکترین نقطه به منزل سالمندان برساند و با رتبه بندی سالمندان به شکلی عمل کند که آنان بتوانند برمبنای وضعیت معیشتی خود به شکل رایگان یا با تخفیف از خدماتی که شهرداری می تواند به آنان ارائه کند، بهره مند شوند. این مساله نیازمند اتصال سازمان ثبت احوال به سامانه های شهرداری است و امیدواریم این مساله به سرعت محقق شود.
سامانه ۴۰۳۰ صدای مشاور سالمندان می شود
شعیبی مدیر اداره سلامت سالمندان اداره کل سلامت شهرداری تهران نیز در این نشست اظهار داشت: ایجاد احساس نشاط و حال خوب میان سالمندان از با اهمیت ترین برنامه هایی است که از طرف اداره کل سلامت شهرداری تهران در دستور کار قرار گرفته است و در این خصوص برنامه های متنوعی از شروع امسال تا حالا با مشارکت سالمندان اجرا شده است.
وی با اشاره به این که رویکرد اداره کل سلامت شهرداری در دو بخش ساختاری - اجتماعی و فرهنگی تعریف شده است، اضافه کرد: در عرصه ساختاری ایجاد و راه اندازی مراکز فرآهنگ در دستور کار قرار گرفته است.
شعیبی اشاره کرد: در پروسه راه اندازی مراکز فرآهنگ بدنبال روشی هستیم که بر طبق آن بتوانیم با همکاری سازمان ها و ارگان های متولی در عرصه سالمندی ازجمله بهزیستی به نحوی عمل نماییم که از موازی کاری در برنامه ها و طرح هایی که خاص سالمندان در پایتخت است، جلوگیری شود.
به گفته ی ایشان، اکنون برنامه هایی با مطالبی مانند دورهمی ها، اجرای رویداد استعدادیابی خاص سالمندان با عنوان گنجینه های شهر، شروع اجرای پویش روی سفید زندگی و نیز اجرای چهارمین دوره رقابت های نشاط سالمندی با هدف شناسایی ظرفیت ها و استعدادهای سالمندان ساکن در مناطق ۲۲ گانه تهران از طرف اداره کل سلامت شهرداری در حال اجرا می باشد.
مدیر اداره سالمندان اداره کل سلامت شهرداری تهران، از شروع رایزنی با دستگاه های ارائه کننده خدمت به شهروندان تهرانی همچون سامانه های ارائه خدمات مشاوره برای بهره گیری از این ظرفیت در عرصه سالمندی اشاره نمود و اظهار داشت: رایزنی هایی با سامانه ۴۰۳۰ در حال انجام می باشد که بر طبق آن، سالمندان می توانند با برقراری ارتباط تلفنی با این سامانه از خدمات مشاوره ای خاص این گروه سنی از طرف کارشناسان و افراد متخصص استفاده نمایند.
وی از طراحی برای افزایش ضریب دسترسی سالمندان به فضاهای شهری آگاهی داد و اظهار داشت: بر طبق برنامه ریزی انجام شده مقرر شده است در ۲۲ منطقه تهران زمین بازی برای اجرای بازی های خاص سالمندان و نیز مسیرهای پیاده روی اجرا شود. در کنار این موارد نیز پیش بینی شده است در بعضی مناطق مزرعه و باغچه سالمندی برای اجرای کارهای فوق برنامه سالمندی و جلب مشارکت بیشتر سالمندان در برنامه ها طراحی و اجرا شود.
شعیبی در ادامه با اشاره به فعالیت کانون های سالمندی در سراهای محله مناطق ۲۲ گانه پایتخت، بر ضرورت ارتقای فعالیت این کانون ها و ارائه خدمات به جامعه هدف این کانون ها اصرار کرد و اظهار داشت: ضروریست با تقویت توان علمی مسئولان کانون های سالمندان، نسبت به شناسایی و تامین نیازهای سالمندان با ارائه آموزش های به روز به این گروه سنی جامعه توجه گردد.
ایشان سپس با اشاره به اینکه مسئله سالمندی و افزایش جمعیت سالمندان موضوعی است که باید خودرا برای آن آماده نماییم، تصریح کرد: در این راستا، شورای سالمندان شهر تهران فعالیت خودرا به شکل جدی و با عضویت مسئولانی از شورای شهر و دستگاه های مختلف فعال در عرصه سالمندی آغاز نموده است.
بگفته شعیبی، برای ارتقای کیفیت زندگی سالمندان و تبدیل کردن شهر به عنوان ساختاری که دوستدار شهروندان خصوصا سالمندان است نیازمند هم افزایی و مشارکت همه سازمان ها و دستگاه های خدمت رسان در شهر هستیم. شورای سالمندان تهران نقش و مسئولیت هماهنگ سازی این دستگاهها با یکدیگر برای مساعدت با تحقق این هدف را بر عهده دارد.
آخرین آمار از سالمندانی که هیچ درآمدی ندارند
رییس گروه حمایت های مستقیم و اقدامات جبران وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز در این جلسه اظهار داشت: برای ارائه خدمات هدفمند به اقشار مختلف سالمندان و نیز نیازهای متنوعی که دارند نیازمند پنجره واحد ارائه خدمت به این گروه سنی و جمعیتی هستیم.
راضیه آراسته اضافه کرد: جنس نیاز سالمندان در هر محله، منطقه و پهنه تهران با یکدیگر متفاوت می باشد و بر طبق داده هایی که وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در اختیار دارد می توان این نیازها را به مجموعه های حمایتی مانند شهرداری و بهزیستی منتقل کرد تا این نهادها برمبنای اطلاعات دریافتی نسبت به ارائه خدماتی که می توانند، اقدام نمایند.
وی با اشاره به این که هم اینک و بر طبق معیارهای این وزارتخانه بیش از ۱۰ میلیون و ۲۵۴ هزار و ۶۹۱ سالمند بالای ۶۵ سال در کشور زندگی می کنند، اظهار داشت: بر طبق داده های جمع آوری شده از طرف وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ۸۱ هزار و ۶۶۸ خانوار دارای سرپرست ۶۵ سال به بالا در کشور وجود دارند که تحت پوشش هیچ یک از نهادهای حمایتی نیستند و تنها درآمدشان یارانه است. موضوعی که پشتیبانی از این گروه از سالمندان را دارای اهمیت دو چندانی کرده است.
رییس گروه حمایت های مستقیم و اقدامات جبران وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی از آمادگی این وزارتخانه برای اتصال به سامانه های شهرداری برای ارائه اطلاعات خانوارها مطابق با قوانین و مقررات و حفظ محرمانگی آمار آگاهی داد و اضافه کرد: بزودی سامانه های این وزارتخانه به مراجع مربوطه متصل خواهد شد و می توان از اطلاعات ارائه شده برای هدفمند کردن خدمات قابل ارائه به گروههای محروم و کم برخوردار جامعه و نیز اقشار با گروه سنی مشخص همچون سالمندان بهره برد.
برنامه های سالمندی پراکنده اجرا نشود
دبیرکل کانون سالمندان شهرتهران نیز در این جلسه اظهار داشت: متولی اصلی موضوع سالمندی و سالمندان شورای ملی سالمندان، شهرداری و وزارت کار هستند و این مجموعه ها باید نقش خودرا برای ارائه خدمات بهتر به سالمندان به خوبی ایفا کنند.
فرزانه بشردوست با اشاره به نزدیکی هفته گرامیداشت سالمند و روز سالمند بر ضرورت کیفیت بخشی به برنامه های این هفته از طرف برنامه ریزان برای تکریم جایگاه سالمندان تاکید کرد و اظهار داشت: سال قبل برنامه بهادار ای از طرف شهرداری در برج میلاد در امتداد تکریم مقام سالمند اجرا شد. برای جلوگیری از اجرای برنامه های پراکنده نیازمند آن هستیم هماهنگی بین بخشی کیفیت برنامه ها ارتقاء یابد تا مراسم های در رابطه با هفته سالمند و روز سالمند باکیفیت بالایی اجرا شود.
ایشان سپس با اشاره به اینکه کانون های سالمندان در مناطق ۲۲ گانه پایتخت پل ارتباطی میان مسئولان شهری و سالمندان هستند خواهان تکریم بیشتر مسئولان کانون های سالمندی شد و اظهار داشت: باید از افراد و گروه هایی که سبب جذب و حضور سالمندان در جامعه می شوند، حمایت بیشتری شود.
زیرساخت های شهر مناسب سالمندی شود
عضو هیئت علمی جهاد دانشگاهی و دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز در این جلسه خواهان معرفی سالمندان برگزیده شهر تهران در هفته گرامیداشت سالمندی و روز سالمند شد و اظهار داشت: خوشبختانه شهرداری تهران در مناطق ۲۲ گانه پایتخت برنامه هایی با محوریت نشاط سالمندی را درحال اجرا دارد که این رویکرد مبتنی بر سیاست های سند استراتژیک و برنامه های ۵ و ۱۰ ساله شهر تهران است.
حسام الدین علامه با اشاره به ایجاد شورای سالمندان شهر تهران با محوریت شهرداری، عنوان کرد: منابع، اختیارات، وظایف و چارچوب هایی را که شورای سالمندان شهر تهران باید مبتنی بر آن اقدامات عملی و سازنده ای را در عرصه سالمندی اجرا کنند باید مشخص شود تا بتوان بر طبق آن، نسبت به طراحی سازوکار و نیز نقش دادن به دستگاهها و سازمان های متولی در این عرصه اقدام نمود تا بتوانیم نیازهای سالمندان شهر را تا حدودی تامین نماییم.
وی به رشد شتابان جمعیت سالمندی اشاره نمود و تصریح کرد: تا ۸ سال آینده، نرخ جمعیت سالمند به ۱۴ درصد از مجموع جمعیت کشور خواهد رسید و از ین جهت، ضروریست در برنامه ریزی هایی که در قالب شورای سالمندان تهران و نیز شورای ملی سالمندان صورت می گیرد به مسئله ایجاد زیرساخت ها در شهر توجه جدی کرد تا برای ارائه خدمت به این حجم از سالمندان گرفتار مشکل نشویم.
این استاد دانشگاه با تقدیر از ورود اداره کل سلامت شهرداری به مسئله سالمندان و تولی گری این مساله در عرصه شهری، اظهار داشت: شهرداری باید نقش تسهیل گری در این عرصه را ایفا کند، چونکه نهاد مدیریت شهری دسترسی کاملی به محله ها و اطلاعات موجود در آن دارد و با تاکید بر این اطلاعات می توان فعالیت ها را در عرصه سالمندی سامان داد.
تهران مراکز فراهنگ بیشتری می خواهد
رییس انجمن علمی سالمندی نیز اظهار داشت: با وجود موفقیت هایی که در سالهای اخیر به دست آمده است، همچنان در بحث سالمندی از برنامه عقب هستیم و باید با عزم جدی، ضعف هایی را که با آن رو به رو هستیم را جبران نماییم.
احمد دلبری با اشاره به اینکه ایجاد شهر دوستدار سالمند از مصوبات شورای شهر در دوره های گذشته است، اضافه کرد: با این وجود، هنوز نمی توانیم شهر را مناسب سالمندان بدانیم چونکه خیلی از زیرساخت ها در این عرصه فراهم نیست. متاسفانه ۲۰ سال است که حوزه سالمندی متولی مشخصی نداشته است. حالا شاهد می باشیم پس از رکوردی ۲ دهه ای شهرداری در دوره ی جدید مدیریتی خود بدنبال جبران خلأهای و کمبودها است و در این خصوص با راه اندازی مراکز فراهنگ است در تلاش است تا بتواند در این راه گام عملی بر دارد.
وی تصریح کرد: تهران هم اینک ۱۷۰۰ مهدکودک دارد اما، مراکز فرآهنگ که در چند منطقه به وجود آمده اند نمی تواند پاسخگوی نیازهای سالمندان تهران باشد و از ین جهت، باید به شکلی تدبیر کرد تا مراکز فرآهنگ با سرعت و تعداد بیشتر تاسیس و راه اندازی شوند تا سالمندان بیشتری بتوانند از این مراکز خدمت بگیرند.
بنابر اعلام روابط عمومی اداره کل سلامت شهرداری تهران، در این جلسه چشم انداز سالمندی تهران، روش های حمایت موثر و عملی از جامعه سالمندی و نیز راه های برگزاری با شکوه مراسم های هفته سالمندی و روز سالمند در تهران مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
منبع: betononline.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب